Loyal Followers

Tuesday, June 16, 2015

Travel, for working purpose!

Assalamualaikum.


Standard, masa interview employer akan tanya 'are you willing to travel?' dan dengan terpaksanya kau akan jawab 'yeah why not?' walaupun dalam hati, 'cisss! nak campak aku ke mana pulak ni?' tak pun 'bestnya travel, aku tak kesah lagipun bujang lagi'.


YEAH! It's a reality babe.


Setelah kau setuju untuk travel, para employer pun beratur berebut berperang lah nak offer kau kerja dan bila kau dah kerja, they'll be like,

'eh lupa la hari ni ada case management la kt court Shah Alam, lupa enter diary, boleh pegi sekarang tak?'

'esok pegi court Temerloh eh, ada hearing'

'lusa pegi sabak bernam eh, ada execution wss'

'tulat pegi Kuantan eh, ada creditors' meeting'

'bla bla bla bla bla sampai seminggu'


Yer babe memang best travel, dapat claim mileage, dapat kenal tempat orang, dapat makan best best as recommended, tapi kalau dah setiap minggu kena travel, kau rase? Kalau travel dengan flight tak ape weh, kurang kurang kau boleh rehat sementara boyfriend kau bawak flight, ini drive sendiri wehh. diulangi, drive sendiri. 


Tidak dinafikan di awal awal kerja tu memang syok ah bos suruh gi situ gi sini. sekarang? kalau boleh aku nak suruh lawyer lain MOB (Mention On Behalf) je semua, dah malas nak gerak jauh jauh. Memang dapat claim wehh, tapi macam tak berbaloi dengan penat kau drive, dengan kau keluar ofis kerja atas meja tak surut-surut. 


Okey la, sekarang tak pe lagi sebab bujang, nak suruh pegi mana, ada kes kat mana sekalipun aku boleh pegi. Tapi kalau lah dah kawen pun macam ni gayanya, boleh kena cerai aku ni. hahahahaha. Tu je nak cakap, mula mula syok, tapi bila dah lama-lama jadi bosan. Buat masa ni kalau outstation kena travel ke Langkawi ke Penang ke Perhentian ke siap cuti 2 hari aku masih terbuka hati lagi. HAHAHA


K bye!


Love.
NANA


Friday, June 12, 2015

Happy 25th Birthday Nana!

Assalamualaikum.



Dushhh! 10 Jun 2015 dah masuk hayat ke 25 tahun uolsss. Alhamdulillah masih diberikan kesihatan yang baik, dipermudahkan urusan kerja dan hidup, dikurniakan keluarga yang bahagia, sahabat-sahabat yang memahami dan boyfriend yang penyayang.


Dulu-dulu memang tak pernah ada pengalaman pun sambut birthday ni, maybe sebab keluarga memang tak amalkan celebrate birthday beli kek tiup lilin nyanyi lagu bla bla bla tuh semua tapi sejak sejak dah ada boyfriend ni la kira special skit nye haa. Kalau dulu orang tak ingat birthday kita pun lantak la tak sentap pun, sekarang ni pun sama jugak tapi not applicable to boyfriend. Kalau tak ingat lah birthday aku memang sentap dua belas bulan!


HAHAHA!


Nak dijadikan ceritanya, setiap tahun dalam beberapa tahun ni lah, boyfriend forever memang akan celebrate birthday aku, dan yang pasti tahun ni masih menggunakan taktik yang sama iaitu buka bonet kereta. Hahahaha cliche! Paling best sekali bila dia belikan tiramisu yang sama dengan kek tahun lepas, sedap wooo!


"Sorry lah takde hadiah, kek ni je mampu."

"Alah xpe la tak kesah pun." - padahal dalam hati elehhh tipu xkan xde hadiah kot hahaha

"Hahaha kalau nak hadiah pegi la bukak bonet kereta."

"Yeay!"


Nampak? 


Quarter Century Crisis

Bukak bonet kereta nampak ada beg pink dan bungkusan hadiah berbalut rapi. Gembira sambil dalam hati berkata 'beg lagi? perli ke?' hahaha ini benar kerana 2 minggu sebelum tu baru lepas dia belanja beg hitam tu takkan bagi beg lagi.


Add caption

Terima kasih Ya Allah memberikan aku bff yang memahami kehendak jiwa raga ku! hahaha terkejut bukak kotak dapat make up set, Estee Lauder pulak tu, selama ni kita pakai barang silky girl beli 1 percuma 1 tu je haaa. Ni dah ajar beli yang branded ni kang dah habis kena beli lagi la yer dak?




Sebenarnya bagi make up set ni adalah sindiran secara halus yang nak mengatakan bahawa 'selama ini daku selekeh!' ya fahammm. Nak belajar make up lah ni, jangan bising-bising.


Muhammad Iqbal, terima kasih. you know me well.

Ma, Abah & keluarga, terima kasih.

Kawan-kawan di dunia realiti & alam maya, terima kasih.

Ya Allah, terima kasih.

Aku happy! :)


Love,
NANA

Thursday, June 04, 2015

Selepas 2 Tahun

Assalamualaikum!


Heyya People! Kinda miss blogging so much. 


Dah bertahun tinggal dunia blogging-an ni, dah tak ada skill menulis dah ni haa. Dulu boleh la masa belajar banyak masa, nak exam masuk blog, nak balik kampung masuk blog, nak keluar makan masuk blog, putus cinta masuk blog, macam haremmm dah tak ada kerja lain. Tengah duk scroll down post-post yang lama tu, rasa macam Subhanallah, aku ke yang tulis ni? sikit lagi nak muntah bila baca balik. Hahaha but well, itulah perjalanan hidup namanya. Tak gitu? hah! cover malu lettew!


Okey, back to reality! Dalam masa 2 tahun tak menulis ni rasanya banyak dah berubah, cuma kurus je belom wakakaka! Okey itu cerita lain. Ni nak cakap dulu stop menulis lepas habis belajar then sekarang berazam nak start menulis balik (harap istiqomah) sebab dah kerja. I admit that within time yang habis belajar dan sekarang memang 'hectic life like there's no tomorrow'! Habis je belajar terus balik kampung tanpa berlengah lagi, then dalam masa seminggu start practical, kalau tak silap bulan puasa masa tu tahun 2013. Then dah submit report semua, rehat 2-3 hari kat rumah lepas raya terus cari firma guaman untuk buat Latihan Dalam Kamar (Chambering). Chambering ni satu stage yang korang kena lalui yang mana korang kena kerja selama 9 bulan di firma guaman and have to sit for ethic exam in order for you to be admitted to the BAR as an Advocate & Solicitor. paham tak ni? senang cerita kalau nak jadi lawyer kena buat chambering 9 bulan dulu, kalau tak, tak boleh jadi lawyer. hah faham? ok dah habis disitu.


Chambering stage is where law students can gain knowledge through legal practice. Serious wehhh masa chambering lah segala-galanya kau nak belajar. Rasa macam apa benda aku belajar setahun asasi undang-undang, empat tahun degree undang-undang ni? As for me, memang beruntung sebab masa chambering dapat firm best, staff peramah dan bos/master yang nak mengajar. Ini firm kecik, so I don't expect high allowance from them, as long as they're willing to teach me, then it should be good enough. Malas la nak cerita pasal kawan-kawan yang dapat firm besar bayar tinggi tapi x dapat belajar banyak, dapat firm best bos pulak problem, dapat bos baik staff pulak problem, dapat firm okey, staff okey tapi bos x harap pegi court, macam-macam. But semua tu rezeki masing-masing. I guess I completed my chambering smoothly, passed 3 Bar Council exams in one sit and have to re-sit for ethics exam (they said it's very common for pupil to re-sit ethics exam, so I didn't consider myself stupid) LoL!


Okey dah habis chambering, filing papers, bla bla bla tiba lah masa nak Long Call (long call ni macam majlis penerimaan masuk Peguambela & Peguamcara) jangan tanya kenapa ia dipanggil Long Call. 12 September 2014 akhirnya seorang Nik Nur Imana telah pun diterima masuk sebagai Peguambela & Peguamcara. Up gambar skit!



Bukan lawyer KL lah kau kalau tak pernah ambik gambar kat tangga KL Court Jalan Duta nihhh


A must captured moment!

Selepas daripada itu, jadilah daku seorang lawyer marhaen yang mencari rezeki di Kuala Lumpur. Luckily my previous bos masa chambering dulu offer kerja terus kat firm dia, so here I am! Ingat kerja lawyer best ke? Nama jela lawyer tapi sebenarnya kuli client, yang buat litigation ni okey lah lagi, yang buat conveyancing tu kesian kalau dapat client yang nak cepat je tahu, hari-hari call duk tanya update fail dia macam dia bayar servis lawyer beratus ribu, end up bila time nak bayar mintak diskaun. MALU! eh emo pulak, padahal buat litigation, tumpang emo dengar cerita member.


Lagi 6 hari dah nak masuk umur 25 tahun, jadinya ini sahajalah pencapaian sepanjang tahun. Boleh la dibanggakan daripada tak ada langsung. Masih orang yang sama, perangai yang sama, dan masih pakai viva. Itu sahaja. K bye!


Love,
NANA