Loyal Followers

Saturday, April 21, 2012

jangan fitnah



assalamualaikum.


amboi, blogspot pun skrg dah upgrade, baru 2-3 hari tak update dah lain jadinya. bagus bagus hidup perlukan perubahan.


dalam pukul 2 lebih tadi aku on twitter, pastu terkejut tengok satu tweet ni tulis "al-fatihah atas pemergian saudara bob kuman ke rahmatullah, semoga rohnya dicucuri rahmat." aku memeng terkejut la sebab semalam baru tengok video yang Haji Hadi melawat dan bagi sumbangan kat dia, alih-alih hari ni dapat khabar dah meninggal. plus aku selalu duk cakap kt iqbal, kesian kat bob kuman, dulu selalu wat lawak bagi kita semua gelak tapi sekarang dah sakit dan perlukan bantuan.


dalam 5 minit lepas tu kuar tweet-tweet yang mengatakan bahawa "bob kuman still alive, don't spread news without confirmation." alhamdulillah, nak sebar fitnah pun agak-agak la weh, sebar berita kematian padahal bob dah beransur pulih. semoga dengan al-fatihah yang disedekahkan tu, makin bertambah sihat lah saudara bob kita dan boleh teruskan buat lawak untuk orang Malaysia.




pengajarannya, sebelum nak sebar berita pastikan kesahihannya dulu. tak perlu nak jadi orang pertama yang post kat facebook, twitter mahupun blog. dosa memfitnah lebih dahsyat daripada membunuh habaq hanggg! sama-sama lah kita doakan semoga Allah mempermudahkan urusan saudara seagama kita yang dalam kesempitan.


Dari korang tweet khabar angin, baik korang sebarkan nombor akaun Bob Kuman 
(HUSNI MOHD RAWI) Maybank 1123-7100-7047



No comments:

Post a Comment