Loyal Followers

Saturday, December 22, 2012

life


assalamualaikum.



I'm not a kind of person that will receive solely what people said and did. No, I'm not rebel but just arguing on the basis of my dissatisfaction. I know in certain circumstances, I might not be right but it just that I still wanna say something, don't wanna lose with empty hands. and please remember that in life, what you did you will get back.



bye.




Wednesday, December 19, 2012

meroyan



assalamualaikum.



dulu ai selalu bagi nasihat kat orang kalau pakwe/suami diorang suka keluar malam, nasihat itu, nasihat ini, biar la dia nak keluar jumpa kawan, bukan selalu pun, bla bla bla bla bla bla dan ai heran kenapa ai punye mak cik selalu meroyan kalau pak cik ai keluar tengok bola malam-malam dengan kawan dia bila balik kampung.



nah sekarang padan muka! rasakannn!



eh ai okey, ai steady je. padahal meroyan baca juris tak paham sepatah haram.
ok bye!




Tuesday, December 18, 2012

cerita hari ini



assalamualaikum.



disebabkan tak de orang pun nak dengar cerita ai hari ni, so ai tulis kat sini jela. hari ni pegi servis DCC 892, nasib baik mas dan jau temankan, kalau tak kena pegi produa service center sorang-sorang. sobs sobs. basically second service ni tukar yg basic jela, engine oil, filter, battery protector, windshield washer camtu jela. nasib baik kena caj murah je, around RM90 camtu jela. stand by RM100, duit lebih boleh makan pizza. heee :)


masa balik tu singgah TESCO, pusing punya pusing punya pusing last last beli maruku je 2 paket. tak tahu la kenapa jadi mcm tu, agaknya kitorang ni memang dah nak kena keluar dari Kedah ni, dah bosan sangat sampai tak tahu dah nak beli ape. ni dah datang TESCO, kalau kat C-Mart tu ape pun tak lalu nak beli. hampeh!


then, singgah Dominos Jitra. omm nomm nomm! LAPARRRRRRRRR! sebab pusat servis tadi takde nasi lemak, selalunya datang ade je. sobs sobs. ai rasa makan kat dominos ni lagi ok kot sebab pertama, pizza dominos lagi sedap dari pizza hut, kedua harga lebih berpatutan, ketiga takde service charge cuma gov tax je, keempatnya garlic bread sedap tak macam pizza hut tak beshhh dan kelimanya dominos banyak promotionnnn! tadi pun makan ada discount RM5.60 tau, lupa nak tanya discount untuk ape. heeee.





sampai balik terus tido sebab penat dan kenyang. tiberrr mimpi baya tembak sebab tak siap nota, cepat-cepat bangun buat nota. HAHAHAHAHAHA!


kbye.


Monday, December 17, 2012

pinjam telinga



assalamualaikum.



tak semua orang boleh bagi pinjam telinga diorang untuk dengar masalah kita, apatah lagi untuk dengar aduan-aduan rutin harian yang tidak munasabah. sebagai contoh, seorang perempuan, dia mesti ada orang atau tempat yang boleh dia mengadu, tak kira lah mak ke, adik beradik ke, kawan-kawan ke, boyfriend ke. tapi yang penting, mereka-mereka semua tu mesti la dengar apa yang perempuan ni nak cakap. kadang-kadang benda tu bukan penting pun, tapi biasa la kalau namanya perempuan, memang gatal mulut semua nak cerita.


ai pun dulu macam tu, semua benda nak cerita, tak kesah la kat sape-sape pun, makan apa hari ni pun nak cerita, apa yang jadi kat kelas pun nak cerita, hari ni duit habis berapa ringgit pun nak cerita. tapi lama-lama bila dah sibuk, orang yang kita nak mengadu pun sibuk dan tak ada masa lagi nak layan kita, kita akan terbiasa dengan tak cerita lagi perkara-perkara tak penting tu. bila ada masa bercakap pun rasa macam x pe la, dah tak penting atau dah terlambat nak bagitau, so baik simpan je. 


kita kena tahu tak semua orang boleh bagi telinga dia untuk dengar apa saja yang kita nak cakap. oleh sebab itulah ai aktifkan balik blog ni. walaupun penulisan tak seberapa tapi biarlah, sekurang-kurangnya ai boleh menulis dalam ni, tulis ape saje yang ai nak cerita tanpa susahkan orang untuk dengar cerita kita. kalau orang nak tahu, orang akan baca, kalau tak nak tahu, x payah baca. senang kan? 



salam sayang.


Saturday, December 15, 2012

perangai buruk



assalamualaikum.


ai ada satu perangai buruk yang paling buruk dalam kalangan perangai-perangai buruk. dan perangai buruk yang satu ni ialah ai mampu mengamuk menangis gila-gila punya menangis sampai bengkak mata kalau apa yang ai nak tak ada atau ai tak dapat buat waktu tu. 


contohnya, masa kereta ai kena langgar dengan orang yang tak dikenali identitinya, ai beriya menangis sepuas hati sebab tak tahu sape yang langgar kereta tu, dah la masa tu tak sampai sebulan pun beli, then masa tu dh dekat nak raya so tak de workshop yang bukak. reasons ai menangis waktu tu ialah pertamanya, ai nak sangat tahu siapa yang langgar tapi memang tak de orang tahu siapa sebab masa tu kt tempat parking, lepas langgar terus blah, abah pulak kt dlm bank, so marahnya tak tahu pada siapa, dan keduanya ai nak repair biar jadi mcm sediakala time tu jugak, tapi impossible la kan nk ketuk pastu nk cat balik kemek tu dalam 1 hari. so ai menangis dari petang sampai malam, sampai tak berbuka puasa pun hari tu. heee teruk kan perangai?


contoh kedua ialah ai boleh menangis sebab geram bila ai call orang tak jawab. sekali dua tak jawab tak pe lagi, tapi kalau dah sampai bepuluh kali tu memang laaa. ada orang cakap, kalau dah call tak jawab tu tak payah la call lagi, mungkin tidur ke, keluar tak bawak hp ke, hp silent ke. tapi ai tak kisah, selagi tak jawab memang ai akan keep calling sampai lebam tercabut keypad pun tak pe. uolllls mampu buat macam tu?


ai rasa ni lah perangai yang paling buruk yang attach kt diri ai dari dulu sampai sekarang. tapi tak selalu la berlaku, dalam setahun tu sekali dua jelah dan tak ramai la boleh tahan dengan perangai orang mcm ai ni. kalau ada adik-adik bawah umur yang baca ni, akak harap jangan la tiru perangai buruk ni, perangai ni tak elok untuk kesihatan dan kulit muka. kalau nak ikut pun, apply la untuk pelajaran, means kalau nak belajar sesuatu, nak belajar masa tu jugak, kalau tak dapat boleh nangis. haaa itu baru relevan. heeeee.


salam sayang.



Wednesday, December 12, 2012

support system

Assalamualaikum.


Ya Allah, rasanya dah berbulan-bulan tak menulis kat sini. bukan malas, bukan dah tak berminat, tapi macam biasa la kekangan masa yang teramat amat mengekang. Jangan tak tahu, sekarang ai dah semester 7 uolsss! lagi satu semester je lagi, lepas chambering 9 bulan ai dah boleh kawen. gitewww! HAHAHA kalau bgtau abah mesti kena parang.


start semester hari tu sampai la sekarang yg lagi dua minggu nak final exam ni, ai punye busy ya rabbi jela yang tahu. tak tercerita kalau nak suruh cerita pun. macam-macam benda yg jadi, kelas sampai malam toksah cakap la, hari-hari pun balik lepas pukul 11 malam, tak termasuk meeting lawsoc pukul 11 malam baru nak start tu, bila habis pulak tu memang tak tahu, tak cerita lagi assignments presentations yang berdozen tu, tak tergambar kegeraman menghadapi masalah subjek professional practice tambah pulak dengan orang-orang kepala angin. SABAR! SABAR! SABAR!


dan ya, sebab sabar la boleh steady lagi sampai sekarang walaupun kadang-kadang collapse jugak. HEHEHE. itu biasa la, mental down bila sometime kita rasa dah tak boleh tahan dengan beban. tapi ai rasa belajar ni lagi senang kot dari kerja. tak tergambar wajah ai bila chambering nanti, mesti banyak jerawat kat muka sebab selalu stress, mesti banyak garis-garis halus sebab muka selalu berkerut, master suruh buat drafting tapi tak reti, then bawah mata ada eyebeg besar lutut sebab keje kat ofis tak siap bawak balik rumah and stay up sampai lewat malam, pastu mata bengkak-bengkak sebab lepas kena maki ngan master, masuk menangis kat pantry. aduhaiiiii scary betol!


tapi disebalik kesusahan ini semua, ai beruntung sebab ai ada fan club yang menyokong. fan club tak nak cerita ramai pulak start dari atuk nenek, ma abah, adik beradik, sedara-mara sepupu sepapat semua tu. HAHAHA. yang paling besar jasa dan sokongannya ialah dari ABAH & MA. terima kasih kali ke sejuta pada abah sebab bagi ai bawak kereta datang universiti. betul orang cakap, ibubapa tahu apa yang terbaik untuk kita. dulu abah tak bagi kereta sebab mungkin semester awal tak perlu sangat, boleh je pergi kelas naik bas. tapi bila dah masuk semester 7, abah seakan-akan memahami yang ai akan perlukan kereta tu untuk ke kelas malam, ke library dan ke kelas. kata abah. "long, abah dah bagi kereta dan duit belanja, abah dah provide semua untuk kemudahan awak untuk ke kelas, tugas awak hanya untuk belajar saja." tak lupa juga terima kasih kali ke sejuta pada ma sebab selalu call tanya khabar, tanya macamana pelajaran, duit ada lagi ke, jangan lupa makan, jaga kesihatan etc etc. adik-adik kesayangan juga, sekarang kecik-kecik lagi dah pakai hp sendiri, tiap-tiap malam duk mesej "kak long ada kelah ko malam ni?" "kak long makan dah ke? caca tak makan hari ni, caca diet." " kak long bila nak balik?" bla bla bla bla bla. tak boleh dinafikan mereka-mereka lah support system ai sepanjang menjalani hidup ni.


sorang lagi supporter ai yang tak boleh dan tak akan dilupakan, Muhammad Iqbal. walaupun malam-malam dia balik kerja penat-penat dan tido, ai pulak call tengah-tengah malam marah-marah sebab tak angkat call, emo-emo sebab geram dengan orang lain tapi nak lepaskan kat orang lain, walaupun obviously salah ai tapi dia yang minta maaf. walaupun ai asyik membebel sebab dia malas dan lambat isi application untuk pjj tapi dia tetap cool sampai at last dah lepas tarikh tutup. masa ai tengah down dia bagi semangat ala-ala tanam pokok lepas tu membuahkan hasil etc etc. mana ai nak dapat lelaki macam ni lagi? 


tak lupa sanak saudara, sepupu sepapat dan sahabat handai yang sangat dan tak jemu-jemu membantu dalam proses pembelajaran. semoga Allah merahmati dan memberkati hidup kalian semua.


salam sayang.



Saturday, June 09, 2012

EURO 2012



assalamualaikum



with the opening match by Poland v. Greece
and EURO 2012 officially began!


from now on, we can see how astro will gain profits
people start to subscribe sport channels
people start to stay back until midnight
and start to sleep on their work desk


men start their craziness by buying jersey of their fav team
boyfriend starts to ignore his girlfriend after 12.00 am
husband start to left his wife and children for 'kedai mamak'
sons start to wake up late to school


the most obvious are
facebook news feed
and twitter timeline
will be full with football review


HAPPY EURO 2012!


for more info : EURO 2012




Thursday, June 07, 2012

mentally drained



assalamualaikum


alhamdulillah, 3 down, 3 more to go!
it seems like final exam spirit is slowly getting away. come on! pls bear with me.
i have another 7 days here and after that i'll be free for 2 months holiday. yeeehaa!


for the time being, i've to put my effort to the max for equity & trust II, company law & land law
they really screwed me down with hundreds of provisions & cases to memorize
and i can't even memorize the easy one
how final exam make my life miserable. urghhh!
anyway, i have dinner treat from my senior tonight
sis, thank you for dinner plate set + pokkits
may Allah repay your kindness and ease you in whatever situation you might be.




and also lucky me, every morning and night, my abah will always text me
ask on how the final exam went and give support for remaining papers
when i was about to give up, he always said,

"sabar la long, macam abah jugak, awak kena tabah untuk kesenangan kelak."

i'm touched! that's how i've being motivated by my abah and ma
i've to be strong, i've to think of my dream car and superbike, dream of luxury living
i can't easily give up, even if i'm not among the top scorers, but i can beat them
we entered law school with same qualification, if they can, why not me?


not to forget my other hero, thanks for always have time while you're in need
thanks for your support, morally and materially
can't wait to see you.



to friends and family,
thank you.




- xoxo -


Thursday, May 31, 2012

ulat bulu & ulat gonggok


assalamualaikum wbt.



dah lama rasanya tak menulis, bukan sebab malas tapi kekangan masa yang melampau. tak nak pulun cerita kat sini sebab nanti korang mesti korang akan cakap, 

"eleh ingat dia sorang je busy, orang lain pun belajar jugak."

atau

"perasan busy, 24/7 online kat facebook boleh pulak!"

atau

"orang dah keje lagi busy lagi penat, masa belajar ni enjoy jelah"

atau

"baru banyak keje skit dah menggelabah."


entah la weh, tak tahu nak cakap macammana, hanya coursemates yang sewaktu dengan aku je yang faham situasi ni. start dari masuk lepas cuti mid sem hari tu, terus datang beban bertimbung, tang! tang! tang! tak berhenti-henti sampai minggu akhir kelas. dengan tak ada weekend, tak ada study week yang betul-betul tak ada, khamis kelas semua habis then jumaat terus first paper untuk final exam. dengan tenaga pengajar yang segelintir tak boleh berkompromi dan mengharapkan bahawa pelajarnya seperti ulat buku yang hakikatnya ialah ulat bulu dan ulat gonggok.

jutaan terima kasih kepada  tenaga pengajar yang memahami keadaan pelajar yang boleh tolerate dengan tidak membiarkan pelajar membaca keseluruhan topik untuk final exam yang sebenarnya tidak sempat pun untuk di cover di celah-celah kesibukan waktu kelas. ku pujuk diri dengan selalu yakini bahawa tidak mengapa, kesusahan masa sekarang akan menentukan kejayaan kita kelak, semoga Allah memberkati ilmu yang dipelajari sepanjang semester dan semoga diberi dilapangkan dada dan diberikan ilham yang baik semasa menduduki peperiksaan esok hari. 




kepada semua pelajar undang-undang semester 6, selamat maju jaya utk paper esok :)


1 Jun 2012   - International Trade Law
3 Jun 2012   - Legal Ethics

6 Jun 2012   - English for Small Group Communication
9 Jun 2012   - Equity & Trust II

12 Jun 2012 - Company Law & Corporate Governance II
14 Jun 2012 - Land Law II



Sunday, April 29, 2012

cuti


assalamualaikum



arghhh tension laa, baru 2 minggu lepas cuti mid-sem tapi dah rasa macam sebulan. before cuti tak de pulak keje byk mcm neh. i need a vacation after this, truly need. jeles la tengok gambar rozi ngan pop pegi pulau redang. kojaq! kojaq! pegi bercuti tak tunggu aku ngan bie cuti. ape la skrg ni universiti punye cuti pun dah tak selaras, mengong lah! nk jumpa member-member pun susah kot, aku cuti diorang tak cuti, diorang cuti dan bercuti aku pulak tak cuti, cisss sungguh la! cer buat mcm dulu kan best, sekolah cuti universiti pun cuti, nak gi jalan-jalan ngan family pun senang, nak jumpa kawan pun senang. i don't need 3 months holiday, kalau dah mcm ni la gayanya cuti lama-lama pun buat apa. 



Saturday, April 28, 2012

mid sem


assalamualaikum.


frustration is about something that you know but you don't have enough time to put in writing.


exam mid sem tadi aku tak sempat nak jawab isu no 3 padahal yang tu lah yang paling senang dan aku memang tahu tapi disebabkan masa tak sempat so aku boleh jawab sikit je dengan tulisan macam cacing gelang. tu semua sebab aku tak de jam, dalam kelas pun tak de jam, tulis punya tulis tengok-tengok masa dah tinggal 10 minit, apa lagi yang aku mampu nak mencarut dalam masa 10 minit tu, dengan nak fikir lagi. serius weh rasa down sebab study pulun kot tapi yang paling senang tu la tak sempat jawab, yang isu no 1 no 2 yang susah tu pun mmng la byk tulis tapi tak tahu betul ke tak. memang la 20 markah je tapi frust sebab tahu tapi tak sempat nak tulis dengan proper, kalau aku tak tahu sebab tak study tu lain cerita. ini semua salah jam, aku yang tak de jam sebab tu tak boleh nak bajet masa. arghhhh stress weh, nak cakap ngan orang pun malas. dalam setahun aku rasa 2 kali je aku jadi macam ni, sape-sape yang nak tengok aku moody dan malas nak bercakap dengan orang, sila lah simbah petrol supaya cepat aku berapi. 


Ya Allah, semoga dengan apa yang aku sempat jawab tu dapat la markah nak tampung carrymark. amin.


somebody please cheer me up! hehehe



Friday, April 27, 2012

mid night



assalamualaikum.


ya rabbi, busy-nya minggu ni. dengan assignment yang bertimbun yang dah di-submit dan bakal di-submit minggu depan, assignment trade yang 3 lagi tak siap plus assignment equity & trust yang baru dapat, dengan mooting nya esok for the whole day then next day got land law mid sem test, then 3 Mei got to submit ethic assignments plus small group role play. after all done, I MUST REWARD myself with something fun before final examination come at the very early of june! 


Ya Allah, please give us strength to go through all these future tiring day. we believe of on You and we rely solely on You. in whatever situation, Allah knows best.


it's now 3.30 a.m. and I just wake up from sleep hoping that I can survive for land law until tomorrow morning. thank you. :)


Saturday, April 21, 2012

jangan fitnah



assalamualaikum.


amboi, blogspot pun skrg dah upgrade, baru 2-3 hari tak update dah lain jadinya. bagus bagus hidup perlukan perubahan.


dalam pukul 2 lebih tadi aku on twitter, pastu terkejut tengok satu tweet ni tulis "al-fatihah atas pemergian saudara bob kuman ke rahmatullah, semoga rohnya dicucuri rahmat." aku memeng terkejut la sebab semalam baru tengok video yang Haji Hadi melawat dan bagi sumbangan kat dia, alih-alih hari ni dapat khabar dah meninggal. plus aku selalu duk cakap kt iqbal, kesian kat bob kuman, dulu selalu wat lawak bagi kita semua gelak tapi sekarang dah sakit dan perlukan bantuan.


dalam 5 minit lepas tu kuar tweet-tweet yang mengatakan bahawa "bob kuman still alive, don't spread news without confirmation." alhamdulillah, nak sebar fitnah pun agak-agak la weh, sebar berita kematian padahal bob dah beransur pulih. semoga dengan al-fatihah yang disedekahkan tu, makin bertambah sihat lah saudara bob kita dan boleh teruskan buat lawak untuk orang Malaysia.




pengajarannya, sebelum nak sebar berita pastikan kesahihannya dulu. tak perlu nak jadi orang pertama yang post kat facebook, twitter mahupun blog. dosa memfitnah lebih dahsyat daripada membunuh habaq hanggg! sama-sama lah kita doakan semoga Allah mempermudahkan urusan saudara seagama kita yang dalam kesempitan.


Dari korang tweet khabar angin, baik korang sebarkan nombor akaun Bob Kuman 
(HUSNI MOHD RAWI) Maybank 1123-7100-7047



Tuesday, April 17, 2012

kawen

assalamualaikum



datang je kelas first lepas seminggu aku bercuti midsem, aku dikejutkan dengan berita batchmate aku dah kawen mase cuti. fuhhh gila advance cuti seminggu je, tup tup dapat berita dah jadi suri hidup orang. weweittt sweet sangat kan? tak sangka sangat weh, dalam diam-diam kau, orang lain yang kecoh duk berkapel dah bape lama pun tak de khabar berita lagi. anyway, selamat pengantin baru kepada kakak manis dan suami, semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.


lepas tu, dengar pulak soseh soseh berita ade kawan dah tetap tarikh tunang, ada yang dah rancang tarikh nak nikah. waaaa hebat kawan-kawan aku nie, aku pulak yang rasa excited nak gi kenduri kawen diorang, padahal tak tau bila lagi. hehehe maklum la bukan senang nak gi kenduri kawen kawan-kawan masa tengah belajar nie, masa ni la nk buat rombongan kelas. hahaha. kepada kawan-kawan aku yang dah ada perancangan nak kawen tu, aku tumpang gembira untuk korang semua, nak tunang ke nak kawen ke nanti jangan lupa ajak tau, dapat pegi ke tak dapat pegi ke itu belakang kira. hahaha tak ajak nanti aku 5 tahun aku sentap.


haih, bila dah elok bercerita pasal tunang & kawen, baru lah terasa rupanya diri dah bukan budak-budak lagi. tapi kena sedar diri sebab belajar pun tak habis lagi. wuwuwu lagi setahun kena hadap buku. sabar yer sabar.



# kawan-kawan, kalau nak ajak anak orang kawen ikut la cara ally iskandar, jangan ikut cara awal ashaari
selamat beramal. :)



Monday, April 16, 2012

member

assalamualaikum



ok fine, aku je ke yang tengah study tak habis-habis lagi sedangkan ada segelintir member-member aku yang dah keje gaji beribu-ribu. ada keje bank, ada keje bursa saham, ada keje kat hospital, ada keje kat kedai jakel. adakah sebab aku ni muda lagi dan diorang sume tua dari aku ataupun sebab diorang dah habis diploma dan dah boleh dapat gaji 2 ribu sebulan tapi aku still buat degree lagi. 


dan ini pandangan abah aku,

"awak jangan la duk jeles dengan kawan-kawan yang dah kerja tu, dah tu rezeki diorang, rezeki awak masa depan tak ada siapa tahu. mane tahu lepas habis blaja nanti beribu-ribu sebulan dapat, masyuk jugak. tak rugi pun blaja tinggi-tinggi nanti kelulusan tu boleh guna untuk mintak kerja kat mana-mana yang awak suka, yang penting grad dulu, kerja cepat ke lambat ke belakang kira."


pikir-pikir balik betul jugak apa abah aku cakap tu, mungkin aku ni terpsycho dengan member-member yang cakap pasal keje, sedangkan kita duk sibuk dgn assignment lg. tak pe la kurang-kurang aku dah naik 1 level lagi dari diorang walaupun diorang dah keje. hehehe saje nak sedapkan hati. kawan-kawan, semoga kita berjaya didunia dan tidak melupakan akhirat.


akhir kata,

"tuntutlah ilmu sampai ke negeri china"



Saturday, March 17, 2012

| maaf

assalamualaikum.



salah ke kalau pergi berkelah kat air terjun, dah berjanji tak nak mandi tapi at last mandi sebab kawan-kawan semua syok mandi air terjun. memang bawak baju spare sebab takut kena air. dah mintak izin parents nak datang mandi-manda, mereka tak ada halangan. dah bgtau dengan orang yang kita janji tak nak mandi tapi at last kena marah sebab kata kita tipu. salah ke kalau datang berkelah dan mandi kat air terjun, mungkin risau kan keselamatan tapi tak kan nak tengok je orang lain semua mandi-manda, sedangkan kita duduk tercongok tunggu barang and tolong snap gambar. ape purpose datang berkelah, kalau setakat nak makan ramai-ramai kat bilik pun boleh. family semua pergi bercuti cameron highland, genting highland, tapi tak dapat follow pun sebab tak cuti, nasib baik boleh bercuti dengan kawan-kawan, walaupun sekejap. tolong lah faham, kat sini jauh, tak ada apa-apa pun, sekali sekala keluar dengan kawan-kawan macam ni tak kan tak boleh. kita mandi bukan pakai baju mandi, kita tutup aurat, kita datang nak bersama kawan-kawan berseronok bukan datang mengorat lelaki. besar ke salah kita tu? niat update status kat facebook untuk mengekspresikan kegembiraan, tak ada niat pun nak sakitkan hati sesiapa. kalau mungkir janji itu dianggap sebagai tipu, minta maaf sangat-sangat. rasanya diri tidak mampu untuk menjadi sempurna. bukan marah, tapi sedih sebab benda macam ni dianggap perkara besar. mintak maaf sekali lagi, diakui mungkir janji itu memang satu kesalahan. 




sometimes, some things are better left untold.


Wednesday, March 14, 2012

| bukan sombong

assalamualaikum.





kami pelajar universiti yang hanya mengambil jurusan undang-undang, kami manusia biasa dan kami tidak lah sombong seperti yang digembar-gemburkan oleh mereka-mereka di luar sana. tolong la jangan berperasaan prejudis pada kami, mungkin orang lain yang sombong tapi kami tak sombong. kalau kalian tegur kami akan tegur balik, kalau kalian senyum kami akan senyum kembali. mungkin kami sudah terikat dengan ideologi tradisional dahulu kala yang mana kalau pelajar undang-undang mesti kena bergaul sesama mereka dan perlu menjaga etika. percayalah kami bukan macam tu, keadaan macam ni memang terjadi di semua universiti yang ada fakulti undang-undang. kalau kalian tak percaya pergilah survey sendiri. saya dah letih nak terangkan kepada semua orang kenapa kami dianggap macam ni, terpulanglah kepada anda sekalian.





| keberuangan kesubangan

assalamualaikum.



selepas beberapa hari bertungkus lumus menyiapkan report dan presentation land law, aku terus membawa diri ke suatu tempat yang aku rasa tak ada seorang pun kenal aku. percutian buatan sendiri kali ini memang segigih yang dulunya dengan ketibaan di destinasi seawal jam 5.00 pagi dan terpaksa menunggu hingga subuh menjelma. sesudah itu kegilaan mencari teksi untuk bersama-sama para pekerja kerajaan dan swasta yang berpusu-pusu berebut menaiki komuter, walaupun aku ditolak, aku tetap bersabar, memandangkan ini adalah tabiat paling biasa rakyat malaysia.



tiba di destinasi sebenar, kelihatan tiada siapa yang menunggu. hayunkan juga langkah mengikut kaki sambil menyoroti gelagat dan senda gurau para pemakan gaji yang ingin menuju ke tempat punca rezeki mereka. akhirnya kaki berhenti menapak di 'Di Naina' dan pagi itu secawan horlick panas dan roti-canai-tunggu-sampai-sejuk telah menjadi santapan mewah. sambil menunggu dan terus menunggu manusia yang entah berada di mana pada waktu dan ketika itu. terasa geram sikit, lalu geram banyak dan akhirnya geram sangat, baru lah nampak kelibat manusia berbaju merah. yaaaaa kegeraman untuk penantian yang agak lama berbaloi bila ternampak bungkusan kotak besar dalam plastik giftshop. ohhhh la la la terus tak jadi marah!








tiada apa yang mampu dikatakan selain dari ucapan terima kasehhh dari hati yang tidak terhingga. semoga dengan pemberian ikhlas ini, dia akan mendapat balasan ganjaran daripada Allah saw. di akhirat kelak. 



terima kaseh untuk segalanya. :)






Thursday, March 01, 2012

| land law done!

assalamualaikum.



untuk makluman semua, petang tadi aku dan jau mem'present' land law dengan jayanya. satu perkara aku heran, kes yang kitorng present tu menarik sangat ke sampai kena drag masa sampai sejam. plus soalan datang bertubi-tubi. bagus la mcam tu, aku syak korang dah faham apa yang kitorang nak sampaikan, maksudnya presentation kami berjaya memuaskan hati sendiri. weekend ni nak pi enjoyyyy! hehehe.



Wednesday, February 29, 2012

| leap year

assalamualaikum.



erkkk. hari ni 29hb, kesian sgt sape yg birthday diorang hari ni, sambut birthday 4 tahun sekali je, kesiankan? kesiannyeeee. lagi kesian aku yang tak pernah sambut birthday nie. hahahahaha. bodoh, duk ketawakan orang tapi diri sendiri pun sama.


setahu aku tahun lompat atau pun orang putesss panggil 'leap year' ni datang 4 kali setahun je. tapi aku pun tak tahu mana asalnya tahun lompat ni, mungkin korang boleh tanya cikgu sains ataupun cikgu matematik, mungkin laaa. di sini tiada apa-apa makna pun 'leap year' ni bagi aku, yang aku tahu esok, 1 March 2012, aku kena present case review land law. selamat berjaya kepada aku.




Tuesday, February 28, 2012

| PM FC


assalamualaikum.






futsal tournament semalam, PM FC dapat tempat ketiga. ok la kan dari tak de nombor langsung. hahahahaha. 










Sunday, February 26, 2012

| happy birthday sweetie!

assalamualaikum.





hai siti mardhiyah! hari ni birthday siti yang ke 15 kan? walaupun kakak tak pernah jumpa siti, tapi malam tadi siti dengar akak wish birthday siti kan. hehehe. semoga siti sentiasa dirahmati Allah dan diberi kesihatan yang baik. walaupun siti kanak-kanak istimewa yang tak seperti kanak-kanak lain, tapi siti tetap boleh jadi anak yang baik. semoga siti boleh membawa mak dan ayah siti ke syurga. selamat hari jadi   








| jangan nak berlagak sangat!


assalamualaikum


berbahagialah siapa yang dah masuk duit. berbahagialahhhhh! ingat banyak sangat ke duit tu, tak kira lah loan ke biasiswa ke, dapat duit tu jangan nak kelabu mata, ingat sikit duit tu untuk satu semester, bukan satu hari. tu diaaaaa! masuk je duit penuh beratur kat mesin atm, parking kosong sume dah keluar berjoli, kete sewa pun dah tak de yang available, pasaraya sume dah kurang stok barang. ini lah student, dapat duit belanja tak hingat dunia. dunia. dunia.




sape pun kau, dapat duit ptptn ke, duit jpa ke, duit mara ke, hujung sem mesti papa kedana jugekkk. kihkihkih.



Saturday, February 25, 2012

| cherry berry


assalamualaikum.


horeyyyyy! cuti semester dah habis dan sekarang aku dah jadi kakak senior sem 6. dah lama rupanya aku dah mengabdikan diri dalam hutan ceruk ni, dah nak dekat 3 tahun. tapi tu bukan cerita aku yang sebenarnya. hari tu plan awal aku nak balik kampus sabtu malam iaitu 18 Februari 2012 dah beli tiket bas pun. tapi cirit birit memang tak berbau, petang sabtu tu aku memang sakit perut betol, memang tak tipu. aku telan ubat cirit birit tak jalan, aku telan pil cikit-tek-on pun tak jalan, aku minum teh kelat pun tak jalan. bayang la weh dari petang sampai la ke pukul 10 malam tu dekat 15 kali aku masuk toilet. tak masuk perut memulas lagi, duduk pun sakit, tido pun sakit, berdiri lagi la sakit. minum air pun keluar balik. cuba fikir mcmn la aku nak naik bas malam tu? x kan aku nak pakai pampers? terpaksa la aku layangkan RM40 duit tiket bas aku tu. dan-dan nak cirit-birit tak tengok time langsung. kena la beli tiket baru. wuwuwu.


sungguh penat cirit-birit nie wehhh. habis air dalam badan aku ni keluar. aku tak tahu la aku makan ape sampai macam ni. esoknya pegi hospital doktor bagi cuti sakit sehari, puiii mana cukup! dah la semalaman aku duk tido dalam toilet bagi cuti sehari je. damnnnnn! damnnnnn! damnnnnnnnnnnnnnnn!





Thursday, February 09, 2012

| hari berbunga-bunga.


assalamualaikum



yezza! dah lama tak update. jangan salah faham aku bukan sibuk berbulan madu macam orang lain yang amik kesempatan musim cuti semester nie untuk merealisasikan impian mereka untuk kawen. itu bukan sebab gatai tapi dah mampu plus untuk elak maksiat, itulah yang sebaiknya. entry aku kali agak panjang, kena banyak-banyak bersabar kalau nak teruskan baca, tak pun stop kejap p bancuh kopi, pastu sambung baca balik naa.


sebenarnya entry ni cerita 20 Januari lepas, disebabkan faktor kekangan masa dan pelbagai pergolakan yang timbul di musim cuti semester ni aku terpaksa postpone niat suci aku ni. yesss! perjalanan bermula seawal lepas subuh iaitu pukul 8.00 pagi, lepas subuh orang melayu. kitorang konvoi 3 buah kete, baby JNB, WVS & DBP sampai ke KL dalam pukul 2.00 petang camtu. merewang kat curve dan bermeatball kt ikea sampai ke petang. dan yessssss lupa hari tu jumaat, mesti jalan jem sebab orang balik awal, bekejar nak balik kampung cuti raya cina. bahana bahana. terima kasih banyak-banyak pada wawa sebab dia lah tour guide terbaik asia, dia sanggup redah jem dalam hujan lebat dari damansara ke sungai buloh semata-mata nak tunjuk jalan ke stesen KTM sungai buloh, padahal sepatutnya dia dah boleh balik tido kat rumah. wawa baik wawa cantik tapi dah ada boyfren. begitu juga dengan mira miza yang cun yang sanggup drop aku kat KTM sungai buloh padahal lepas tu dia nak kena drive balik JB. wuwuwu. terharu sebab ada kawan-kawan yang baik hati dan cantik, termasuklah tq, adlina, sue, putri & azie.


sabar yer, tak habis cerita lagi. 


dari sungai buloh berasak-asak naik komuter sampai ke kl sentral then sekali lagi naik komuter ke subang. yesss ke subang! sebenarnya nak stay shah alam je tapi member tak habis exam lagi. terpaksa tukar plan ke rumah one of my friend kat subang. jangan salah sangka, niat aku baik datang sini sebab nak beli buku guna voucher buku RM200 yang najib bagi tu. kehkehkeh. bayangkan penat perjalanan dari awal pagi dan pukul 10.00 malam baru sampai subang. bayangkan betapa penatnyaaaaa!


masa tu hujan renyai-renyai, dia datang jemput aku. masa tu aku asyik cakap penatnyaaaa penatnyaaaa, tak fikir pun nak cakap hai ke, assalamualaikum ke, terukkan? pastu dia hantar aku, dia cakap naik la letak barang dulu, nanti mesti dah tak penat dah. aku dengan bongoknya terus naik sebab aku penat giler, kepala otak pikir nak landing je. penat oiii dari pagi sampai nak jumpa pagi balik, dengan tak mandi, pakai baju sama dari pagi. selekehnya aku jumpa dia, selekehnya aku. malu betol. wuwuwu. tapi buat tak tahu je lah, nak buat caner lagi. heeee.


bila aku on lampu, nahhhh surprise! aku memang terkejut tengok kat katil ada sejambak bunga ros merah dan sekotak perfume. tak tahu nak react macammana, hanya mampu tersenyum sebab aku rasa macam dalam drama. hahaha. sweet kan? tak tahu la pulak dia boleh jadi romantik macam nie. aku nie pulak bukan la kayu sangat tapi masa tu penat sangat, jadinya masa turun tu boleh senyum dan cakap terima kasih jelah. hehehe. 




hai boyprenggg! you know what, i tak pernah dapat bunga dari sesiapa apatah lagi sejambak besar macam tu, and the perfume too, you're the first yang bagi bunga and perfume kat i. thank you so much ya. i really appreciate it. mungkin you tak nampak tu dari riak muka i tapi jauh di sudut hati i memang rasa terharu, gembira dan terasa dihargai, dan betul cakap you, hilang semua rasa penat sebab surprise tu. terima kasih boyprenggg. by the way, i love surprise. hehehe.




nampak tak mata aku yang berair dan merah menyala tanda nak tido sangat-sangat. tapi lepas tu boleh lagi pegi melepak kedai mamak dengan dia pekena roti canai sebijik nescafe ais segelas baru la baik tido. hehehe.




bunga sejambak pun dah okey, tapi kalau agak-agak nak buat surprise lagi beli la satu bonet kereta, buat macam ala-ala surprise seth tan kat nora elena gitewww. hahaha. verangannnn!




yang paling aku terharu masa kat mid valley, dia teman aku pi sana sebab aku memang bajet nak beli buku & akta kat MPH sambil-sambil tengok wayang. sekali MPH buat clearance dan buku semua berterabur, rak semua kosong. perghhh memang bengang la aku mase tu, terus tak de mood nak cakap, jalan punye jalan memang takde mood. nak gi jalan tar memang dah malasss! and at the end, untuk mengembalikan balik mood aku tu, dia belikan handbeg yang aku suka tapi nak beli tak de duit tu. aku memang la suka sangat tapi rasa malu sebab asyik dia je belikan aku, padahal dia yang birthday boyyy tapi aku tak beli hadiah ape-ape pun. teruk kan aku? aku pun rasa aku memang teruk. grrrrr. memang patut ah kawan-kawan aku cakap aku ni tak romantik. wuwuwu. sedehnyaaaa. 


sebenarnye kan, masa dia pi solat aku merayau-rayau la kt mid tu nak carik kedai kek nak buat birthday surprise kat dia tapi sampai lenguh kaki aku jalan tak jumpe pun, roti boy ade la, takkan birthday nak makan roti boy kott. wuwuwu. sudahnya aku beli la baju nak hadiahkan kat dia, tak ada la mahal-mahal macam yang dia dah ada tapi tu je aku mampu mase tu. wuwuwu. aku rase macam sedehhh je cerita aku nie.




aku suka sangat sebab malam tu aku bagi baju, esoknya terus dia pakai. hehehe. aku rasa baju lengan purple ni memang sesuai untuk dia, pandaikan aku pilih? hehehe.




you, i mungkin tak seromantik perempuan lain yang selalu bagi hadiah mahal-mahal dan kata-kata puitis kat pakwe diorang, tapi itu saja yang i mampu, happy belated birthday ya. terima kasih yang tidak terhingga atas segala layanan baik, segala hadiah, surprise, makan, minum dan wayang yang u blanja selama i jumpa u, i memang tak mampu balas. i hargai semua kebaikan dan effort you untuk kehadiran i yang tak seberapa ni. i don't know how to be romantic, i don't know how to play with words, but the only thing i know for sure is, i love youuuuu.



and the song is for you.






* ni memang tak boleh blah, masa aku bawak bunga ni naik komuter nak pi shah alam, ada sorang akak tu tanya, "baru balik konvo ke dik?" aku dah agakkkk.

* yang paling tak boleh blah, sampai stesen ktm shah alam member aku jemput naik motor doe! bayangkan member aku merempit kat highway klang tu aku plak duk belakang pakai helmet bawak bunga, semua orang tengok malu siotttt! merempit bawak bunga. hahaha.

* terima kasih jugak pada watak sampingan dalam cerita ni, rozi, member aku yang bagi aku tumpang rumah dia, bagi aku makan maggi dia, temankan aku beli buku-buku yang aku nak dan bawak aku merempit ngan moto ntah ke mana-mana. hahaha.



once again, thank you Muhammad Iqbal.


Thursday, January 12, 2012

terima kasih!

assalamualaikum wbt.




walaupun hari dah 12 Januari 2012, tapi aku tetap nak ucap selamat tahun baru, aku bukan tak nak wish tapi malas nak menulis, itulah masalah tegar aku, banyak nak cerita tapi tak terluah dengan perkataan. bagi aku 2012 bukan tahun baru sebab sampai sekarang pun aku tak habis lagi final exam, best la junior awal-awal lg dah pack barang tarik beg troli depan aku. puiii! ingat aku jeles sangat ke? elehhh nak kerek je tarik beg troli, tak cool langsung.


masuk tahun 2012 ni maksudnya dah masuk 5 tahun aku jadi blogger dan sampai sekarang pun aku tak jadi kaya pun jasa duit nuffnang atau dari hasil berblogging. itu adalah satu realiti yang mengatasi fantasi nyata yang tidak zahir. tapi at least aku puas hati, aku dapat tulis sebahagian part penting yang jadi dalam hidup sepanjang tahun tu, walaupun aku memang tak pernah baca balik entry dan segala apa yang aku tulis masa lepas. 


bagi sesiapa yang pernah baca entry aku, tak kira la silent reader atau apa, aku tak pernah hipokrit dalam menulis, apa yang korang baca kat sini itulah yang aku rasa. apa yang orang tengok kat luar jarang menggambarkan apa yang aku rasa sebenarnya because i tend to hide my feeling through my face expression. it's comfortable for me to express my feeling in writing. kalau entry aku berunsur kasar maka garang lah ku, kalau entry aku berunsur sedih maka menangis lah aku, kalau entry aku berunsur ceria maka gembira lah aku. gaya penulisan membawa bersama satu perlambangan besar yang akan menggambarkan sikap penulis. 


aku suka menulis tapi kadang-kadang malas. tapi aku cukup tak suka orang cakap balik dan tanya tentang apa yang aku tulis tu depan muka aku, aku tulis untuk orang baca bukan untuk orang tanya. dari dulu lagi aku simpan satu impian nak jadi penulis tapi aku rasa tu memang angan-angan kosong. aku tak de pengalaman, aku tak de pendidikan formal pasal tu, kalau setakat nak karang cerita bodoh tu  boleh la. macam sekarang ni lah, orang tengok sibuk-sibuk study aku duk rilek atas katil sambil karang entry entah apa-apa ni dengan ditemani sekotak air teh kundur bersama dengan dialog-dialog dalam cerita Kashaf Imani yang dilakonkan beto khusyairi dan syarifah amani sedang terngiang-ngiang di telinga dengan harapan beto khusyari menang anugerah pelakon tv lelaki popular ABP 2011. cuaca redup dan cahaya samar-samar yang menerobos masuk melalui langsir jarang bilik aku ni memang tak bagi aku study, aku frust siot semalam exam susah dan keluar lepas exam dengan harapan nak makan McD dan end up dengan makan sate ayam 10 cucuk. kenyanggggg.


aku selalu berdoa semoga Allah memberikan aku kesempatan untuk menulis lagi sampai ke hari ni sebab sekurang-kurangnya bila aku dah tak ada dan pergi tinggalkan orang-orang yang aku sayang, sekurang-kurangnya mereka boleh baca entry-entry aku dan mereka akan sedar yang mereka lah yang menciptakan sebahagian karangan hidup aku. aku juga berdoa kepada Allah semoga diberikan aku kejayaan dalam hidup supaya aku dapat membahagiakan keluarga dan kawan-kawan. dan semoga dikurniakan seorang lelaki soleh yang boleh menundukkan dan membimbing aku untuk menjadi seorang wanita yang baik. semoga tahun 2012 ni akan melakar satu lagi karangan indah yang boleh dicoretkan untuk dijadikan satu kenangan untuk diri sendiri. 


terima kasih kerana sudi membaca. 


#neraka tu panas siot, elakkan buat dosa. selamat beramal! :)