Loyal Followers

Saturday, July 24, 2010

.blog under construction.

dear readers! sorry for cannot have my latest entry bcoz  there are a lot of work that have to be settle down by this week..i have no time to update post even to have blogwalking session..assignments, presentation and quizes all make my life miserable in this second week of third semester in law school..hahaha..and one more thing, my blog is under construction bcoz i'm sick of the previous background and try to make new changes..this dull backgroud is only temporary while waiting for the suitable one..hope that u r not sick of it..well, i'm going to continue with my Constitutional Law essay, so see u soon ya! =)

p/s: sorry for inconvenient..

-Nik Nur Imana Nik Li-

Tuesday, July 20, 2010

.apa akan jd kt blog bila korang mati?.

hi ladies & gentleman!

seperti yg korang sume tahu, ajal maut mmng ditangan Tuhan.
dan aku selalu terfikir, apa yang akan terjadi kalau aku mati dengan tiba-tiba? 
mesti org disekeliling aku sedih sgt, yela aku kan penglipurlara (xleh blah puji diri sendiri!)
dan yg paling penting, apa yang akan terjadi kat blog aku nie ek? aku dah lah tak ada co-penulis plus tak ada seorang pun yang tahu password blog aku. teringat pulak kt blog Yasmin Ahmad yg dah bersawang..Al-Fatihah pd arwah Yasmin Ahmad.

 

Pernah tak korang fikir, bila korang mati, tak ada sorang pun followers korang tahu yang korang dah mati?

Tapi, bila di fikir-fikirkan balik, bagus juga yea aku letak shoutbox/chatbox tu. Yelah, selain boleh mencapap, boleh la juga bagi tau yang aku dah mati. Mana la tau kot-kot bila aku mati, ada kawan-kawan aku boleh tulis kat situ yang aku dah tak ada. Tak kisah lah mereka nak tulis secara happy atau sedih. Kan? :(
tapi mesti waktu tu korang sedih kan x leh nk baca entry aku lg..hehehe..


p/s: mcmn plak ngan facebook aku? kalau aku dah xde, aku berharap sgt pd hacker2 yg diluar sana boleh hack facebook aku so that diorg bleh update status aku slalu..hahaha..msti seramkan ade update status dr org yg dah mati? aku melawak je, saje nk hilangkan bosan..walau ape pun ajal maut di tangan Tuhan..:)


.Nik  Imana.

.eh pergi lah, sy x kesah pun.

eh pergilah sy x kesah pun.
lgpun kalau awk dgn sy pun mungkin awk suka, tp awk x bahagia.
mungkin cerita ni dah lama, tp sy masih rasa awk ada.
bila sy bngun pagi, bila sy dalam kelas, bila hari sy cuti.
sy mmng berusaha sungguh2 buang awk dr hidup sy.
sampailah sy x kan ada hati dgn awk lg.
oh mmng susah tp x mustahil kan? kan? kan?


Lupakan aku kembali padanya aku bukan siapa-siapa untukmu,
ku cintaimu x bererti bahawa ku harus memilikimu selamanya.


foot note: it might be a heart again, but it is still a broken one :)

Sunday, July 18, 2010

.aku mmng x phm knpe org suka puji diri sendiri.

Pertama sekali aku hanya mahu katakan bahawa aku menulis entri ini tanpa berniat nak attack sesiapa, aku tulis secara general. Tetiba dpt idea nk post entry mcm nie, so aku tulislah.


Aku sebenarnya rasa janggal dengan orang yang suka angkut bakul sendiri. Betul ke cara aku menggunakan pepatah ni? Aku baru belajar dari cikgu BM aku mse darjah 6 dulu. Kenapa orang panggil orang yang suka puji diri sendiri 'angkat bakul sendiri' eh? Ya betul! siapa lagi nak angkat bakul kita kalau bukan diri sendiri? Lagipun buat apa kita nak pergi angkat bakul orang lain? Tp mmng kita x boleh la nk angkat bakul sendiri, itu mmng weird ok! Aku rasa macam aku tak paham dari mana datangnya pepatah ni. Sesiapa yang tahu, beritahulah aku.

Anyway.

Tapi aku rasa semacam bila orang suka puji diri sendiri cantik atau kacak. Contohnya satu insiden ni dimana aku keluar dengan beberapa orang perempuan masa aku 17 tahun. Sesetengah tu rapat dengan aku, sesetengah tak. Seorang kawan telah bertanya kenapa lelaki di depan kami dalam bas asyik memandang ke arah kami. Ada seorang menjawab,


"They’re not looking at you guys la, they’re looking at me. Hahaha."


Sekali, dua kali, even lima kali, aku masih dapat menerima lawak macamni dengan sambutan ketawa tak ikhlas. Gelak sekadar nak menjaga hati pembuat lawak. Sebab lawak memuji diri sendiri hot memang tak kelakar. Hanya teman lelaki/teman wanita kamu saja rasa lawak macamtu comel dan kelakar. Kawan-kawan rapat yang gelak pun akan gelak untuk menjaga hati.


Kau cuba buat lawak macamtu dengan aku 20 kali, aku mesti malas nak layan kau. Bukan cemburu. Haih. Ramai orang dalam dunia ni lawa tau, bukan kamu seorang. Boleh berdarah telinga aku kalau kena dengar setiap seorang bukan saja cakap pasal diri sendiri, tapi puji diri sendiri lagi. Ramai orang cakap- layan saja lah, bukan dia kacau hidup kita pun, biarlah dia syok sendiri.


Lagi satu aku bosan dengar perempuan yang suka buat cerita macam kononnya dia hot gila, asyik kena ngorat, bla bla bla. Pasal pakcik jual kebab senyum kat dia pun nak cerita. Haih. Please lah. Benda tu bukan sesuatu yang perlu dibanggakan. Kalau aku, aku rasa malu nak cerita kat orang aku kena ngorat. nie dah tahap terlebih self confident dah nie. maruah beb maruah. aku pun tumpang malu. =,="


Tapi seriously lah, macam mana sebenarnya cara nak layan lawak memuji diri sendiri yang tak kelakar ni? Terutamanya kalau kena dengar hampir tiap-tiap hari, serabut alam tau x?


Nota kaki: Aku baru tahu pepatah yang sebenarnya adalah 'masuk bakul angkat sendiri', terima kasih Dewan Bahasa & Pustaka!


yang masih boleh cool,
Nik Imana...
=)


.al-fatihah buat sahabatku izzat azrai (ijat).

Dalam pukul 10 td aku dpt berita yg seorg sahabat aku mse kt MRSM Kuala Krai dulu telah kembali ke rahmatullah akibat kemalangan ptg td di Dungun. Masa zaman sekolah form 4 dulu, aku penah sekelas dgn dia dan dia seorg pelajar dan budak yg baik. Aku rasa mcm x sangka dan sedih bila dpt tau berita nie. Dan sudah pasti keluarga dan teman wanitanya, Ruwaida Arif sdg bersedih mngenangkan pemergian mengejut arwah ijat. Semoga eda dan keluarga arwah ijat tabah menghadapi dugaan ini dan sesungguhnya ini satu peringatan kepada kita bahawa mati itu adalah sesuatu yg pasti tetapi masanya yg belum pasti.


kepada rakan2 blogger, aku mohon marilah kita sama2 menghadiahkan al-fatihah dan bacaan surah yasin kpd sahabatku, arwah Wan Mohd Izzat Azrai Bin Wan Mud, semoga roh arwah tenang bersemadi di sana..

Salam Takziah...
Sahabatmu, nana...

Saturday, July 17, 2010

.ok aku mmng x reti pakai heels.

Aku memang manusia yang dilahirkan tanpa kebolehan untuk memakai kasut tumit tinggi. Ya aku mengaku aku x hot sbb aku mmng x reti pakai heels dan aku yakin tak ada manusia yang boleh ajar aku pakai high heels, even kate perry pun mmng x bleh nk ajar aku. Bab high heels aku memang fail. Wedges yang lebih tinggi daripada 1.5 inci pun aku tak lepas. Nak wat mcmn kan, inilah aku si pencinta selipar2 flat sebagai contoh selipar penjajah (japanese selipar) Terok btul la wei kasut platforms budak sekolah pun lagi tinggi daripada selipar yang aku biasa pakai g kelas.

Seriously, aku terpegun dengan kebolehan model membuat catwalk sambil memakai kasut-kasut yang impossible. Tapi ternyata, even the best fall down sometimes.

Mulanya aku ternampak gambar Katie Fogarty jatuh semasa sedang catwalk di website Sartorialist. Aku pun tengokla video tu kat Youtube. Nampak sangat painful. Tapi dia maintain cool je, dia bukak kasut pastu sambung jalan barefoot.

Aku terjumpa video pasal model-model yang jatuh masa runway kt youtube. Aku rasa sedikit kesian kalau tengok model jatuh tapi rasa kelakar pulak kalau Miss Universe jatuh. Tu lah siapa suruh lambai macam retard.


Kasut yang buat Naomi Campbell jatuh masa runway 1993:


Hmm. Sadistik gila orang yang buat kasut ni.

Yang kt bawah nie gambar high heels race pulak. Bagi aku yang tak reti jalan dalam high heels ni, mereka kelihatan seperti wanita bionik yang ada superpower luarbiasa.


Mereka benar-benar sedang berlari ok. Tanpa kontrol ayu ke apa. Lihatla muka yang determined nak menang tuh.

Lg satu aku x paham la knpe wanita2 diluar sana tu sanggup tampal plaster kt tumit semata2 sbb nak pakai wedges dan heels yg tinggi mcm bukit. kalau aku la biar la x bergaya, asalkan tumit x merana. at last tngok penuh parut hitam kt atas tumit sbb melecet.
tp aku rse dgn profession aku yg akan dtg ni, aku kena blaja pakai heels. at least untuk praktikal kejap pun jadilah. dah 2 x kan lah pakai kemeja & blazer cantik2 last2 pakai selipar. oh sgt tidak logik! 


Nota Kaki: kalau ade org bg free pun kasut mcm Naomi Campbell tu, seribu tahun pun aku x kan pakailah! Simple2 sudehhh..kalau kau x nak aku sbb aku x reti pakai heels pun aku x kesah, skurang2nya aku x perlu jd org lain utk puaskan hati kau, wat penat je aku jaga hati org, hati aku ade org kesahhhh???


-Nik Imana-

.............................=,="


Once I love a person, it is for forever, 
although she or he betrayed me..
Once I hate a person, 
I can still love them if they are so honest!

p/s: oh si kacak david villa..
xde ke org melayu tulen muka mcm kau nie?
klu kau ade janggut cket msti lg hensem..alahai..

Thursday, July 15, 2010

Awesome Family Trip!!!

Family Trip!

9 Julai - Pahang Darul Makmur
10 Julai - Selangor Darul Ehsan
11 Julai - Pulau Pinang
12 Julai - Kedah Darul Aman

seriously aku terharu family aku yg ramai nie sanggup wat rombongan che kiah dr serata negeri semata2 utk hantar abg ngah dan aku...
errr..nie bkn sume, bru sikit yer, ade lg berduyun2 yg nk ikut tp x dapat cuti...=)

Abah, Pak Uda & Pak Su Jee
thanks sbb sanggup ambik cuti utk hantar kak long & abg ngah!!!

Check Dis Out!


DBF 6556 Penang Bridge


South City Plaza!
hard core punye smokers!


aku x phm kenapa diorg nie suka makan besar?
selera besar..perut pun besar..hahaha..
passembor pdg kota...


feri penang


Nik Shifa Afeeqa @ Queensbay Mall


RESTORAN ORIGINAL PENANG KAYU NASI KANDAR BUKIT JAMBUL!
macha, nasi kandar 15 pinggan!!!


Nik Fauzee's House
Kuala Selangor, Malaysia.

Event Manager: Nik Fauzee Nik Mustapha
Project's Director: Nik Imana Nik Li
Advisor: Nik Li Nik Mustapha & Nik Norman Nik Mustapha


REPORT SENT................................................

0400 a.m.................

Ya Allah, dr dalam lubuk hati hambamu yg paling dalam
dalam benak pemikiran yg masih waras
sejujurnya aku masih x dpt lupakan manusia yg bernama lelaki
yg pernah singgah dalam hidup aku suatu ketika dulu


Ya Allah, bantulah aku
kuatkanlah hatiku
teguhkanlah pendirianku
supaya tidak mudah goyah


Sesungguhnya aku mampu menutup mata org lain
tp aku mmng tak mampu berpura2 utk menutup kekecewaan diri sendiri...:'(


"seberapa salahkah diriku
hingga kau sakiti aku begitu menusukku
inikah cara membalas
aku yang slalu ada saat kau terluka

seberapa hinanya diriku
hingga kau ludahi semua yang ku beri untukmu
tak ada satupun perasaan
yang mampu membuatku begitu terluka
namun ku terlanjur mencintai dirimu
terlambat bagiku pergi darimu
begitu terlalu indah perasaan itu
tak mudah untukku jauh darimu"
.......................................................

Thursday, July 08, 2010

status: pelajar kategori muflis!

muflis atau dlm bahasa inggerisnya 'BANKRUPT'
bankrupt tu maksudnya poket ko da kering
klu ade pun syiling2 yg ko nk beli choki2 pun x mampu!


ok dgn ini wa isytiharkan diri wa sbg
pelajar universiti kategori muflis!!!
left with nothing even RM1 in my pocket


der, wa ckp lu cuti sem nie mmng poket wa kopak der
nie duit wa tinggal RM2 je dlm purse
wa nk beli waffle 2 perisa pun dah x ckup der
skrg dh naik harga RM2.50 dua perisa


wa harap la cpt2 wa dpt duit sem nie
klu x mkn roti kering ngan sirap limau jela wa nnt
nie wa nk promote klu ade datuk2, tan sri, senator
yg kaya2 kt luar sana yg nk taja wa blaja
n nk wat wa jd menantu dia ke wa rela der
kecik tapak tangan stadium south africa wa tadahkan..=)


p/s: sbg anak sulung kita x boleh bebankan parents kita dgn asyik mintak duit je kejenye sbb kita kne ingt parents kita ade berduyun lg anak2 kt blakang yg diorg nk sara selain kita...

HIDUP BIAR MISKIN DUIT, 
JANGAN MISKIN BUDI BAHASA.

.......Nik Imana.......

Wednesday, July 07, 2010

nik, semoga tenang bersemadi di sana...

hi reader! aku nk share sdikit cerita sedih..
smlm aku termimpikan arwah makcik aku 
(Raja Shuriani Bt Raja Man) atau pnggilannya 'Nik'
arwah telah meninggal dunia pd Mei 2009
dan sedar x sedar dah stahun lbh arwah meninggalkan kami


dsbbkan nik adalah anak isteri kedua atuk aku
aku x de la terlalu rapat dgn arwah
tp arwah sgt baik dan ambik berat psl anak2 sedaranya termasuklah aku
aku ingt lg sebelum nik meninggal dunia
dia sempat berpesan pd aku supaya belajar sungguh2
jaga atuk nenek, tlg sedara mara bila dah berjaya nnt
sesungguhnya, nik dah berjaya menjadi seorg ibu yg baik
anak yg solehah dan isteri yg baik kpd suaminya


mimpi yg dia tgh bercakap2 sambil tersenyum dgn aku smlm
mngkin memberi tanda bahawa arwah aman di sana
itu juga mungkin memberi petanda bahawa 
aku dah lama x ziarah pusara arwah


"nik, nana mintak maaf, dsebabkan alpa dgn kegembiraan dunia, nana dah lama x sedekahkan surah yasin dan melawat pusara nik...kami di sini akan selalu doakan nik, semoga nik tenang bersemadi di sana...amin..."


p/s: sama2 lah kita sedekahkan al-fatihah kpd arwah semoga rohnya dicucuri rahmat...


.................,
Nana

Tuesday, July 06, 2010

Izwan Nazmi Ismail

hi readers!
dlm rancak bumi mengelilingi matahari
sedar x sedar dah msuk julai 2010
and the new semester begin!!!*
whooaaaa!!! dislike! dislike! dislike!




dan ini manusia yg seperti tajuk entry aku
Mohd Izwan Nazmi Bin Ismail
(rsenye xperlu la aku nk sediakan resume dia kt sini)


siapa dia???
seorg lelaki poyo, skaterboy, anak emak, loving lover
yg pernah muncul dlm hidup aku 1 ketika dulu
mse tgh wat clean up file kt lappy td trjumpa gmbr nie
so aku coretkan la sikit pasal dia kt blog aku nie
tanda ingtan wlaupun dh lme x jumpa


Izwan Ismail, 
i'm truly sorry for what i've done to u for the past 4 years
i can't force myself to have u as part of my life
and till now i can still be ur friend if u want me to
anyway, wish u all the best for ur future undertaking..=)


In Memory,
Nana