Loyal Followers

Saturday, May 29, 2010

dah tu ape guna kami belajar tinggi???

holla readers!!!
korang penah dgr x situasi lepas kawen husband x kasi keje?
alasannya sbb takut xde masa nk layan family..
aku sure sgt wanita2 yg bekerjaya xkan setuju dgn ini...
penat lelah diorg blaja tinggi2 dulu then lps kawen kne brhenti keje...
OMG!!! takut aku nk kawen mcm nie..:))


aku terfikir nk tulis pasal nie sbb aku ade borak dgn sorang kwn lelaki aku nie
aku letak nama kwn aku tu sbg 'C' jela yer

N: Eh, ko suka ke klu bini ko keje lepas kawen?
C: Klu before kawen x pe la, tp klu lepas kawen aku x akan bg wife aku keje dah.
N: Knpe plak? kesian bini ko 2 nnt, blaja tinggi2 pastu lps kawen nk kne brenti keje plak.
C: Yela, klu dia keje sape nk jaga mkn minum aku, anak2 aku nnt terabai plak.
N: Ape la ko nie kolot sgt? Wanita skrg nie dah hebat la, diorg boleh jd pekerja, isteri dan ibu yg baik wlaupun diorg keje tau x?
C: Masalahnya aku nk wanita yg aku boleh bentuk dgn acuan aku sendiri.
N: Ape ko ingt wanita nie kuih ke bhai ko nk beracuan2 segala? (dgn wajah emo)
C: Xde la mcm 2, tp klu dah sibuk keje nak2 klu keje lawyer ke doktor ke, mst la xde masa utk aku. Aku sure lah lelaki lain pun xkan ambik risiko nie..Klu keje cikgu tu x pe la jgk, ptg ade kt rmh, tp klu x keje lngsung lg bagus, gaji aku pun mampu nk tanggung bini aku nnt..:) (dgn senyum sinis)
N: Kurang ajar ko! Abis tu sape nk kawen ngan kita-kitorang nie sume hah??? 
    (yg nk jd lawyer, doktor, engineer dsb)
C: Ntah, mane la aku tahu! hahaha...(gelak mcm setan)


korang geram x? x? x?
mmng kurang asam jawa btol la kwn aku 2
huh! aku mintak2 la x sume lelaki berfikiran mcm 2
ape guna kami nie wanita2 belajar tinggi2 klu at last kami kene berhenti keje???


hoi! hoi! hoi!
kpd lelaki2 di luar sana..
kami mmng la bekerja tp x semestinya kami lupa tnggungjwb kami
sbg seorang isteri, anak dan ibu dlm keluarga...
walaupun kami wanita bekerjaya, tp kami tetap boleh jd

DEVOTED MOTHER!!!

♥ ♥ ♥ NIk Imana ♥ ♥ ♥

4 comments:

  1. geram!
    ape punyer narrowminded la..kita taw la tanggungjawab kita.kita pon xde gler nk dok ofis 24 jam sehari.blaja tinggi2 then xkeje.bazir je..

    katakn la if kita xkeje,suami nk ceraikn kita,x ke terkinja2 kita nk g cri keje?klu yg pas blaja trus kawen mmg xde pengalaman keje.tu yg sush,.da la nk dptkn keje bkn sng.kim slm ktkwn awk tu ;)

    ReplyDelete
  2. hahaha..wow! sgt emo yer cik sugar2 kapas strawberry..:))
    sabar2, diorg tu ckp je mcm 2, klu isteri diorg keje at least bleh bantu diorg jgk kan?
    pelik btul ade lg org berfikiran mcm nie skrg..:))

    ReplyDelete
  3. setuju!

    ape guna belajar tinggi-tinggi, last-last kena benti gak.
    ;(

    ReplyDelete
  4. yepppp..btol tu fishies..:)
    lelaki2 nie x faham agaknye, klu kita x keje, nnt cmne kita nk survive..mmng la dpt nafkah, tp duit sndiri 2 lain..:))

    ReplyDelete