Loyal Followers

Sunday, December 13, 2009

tgh shopping pun bleh mati jgk!!!


korang ade dgr x pasal kejadian accident kat KB Mall???
tentang kete jenis ford yg merempuh lubang angin
dekat basement atas KB Mall
dan jatuh betul2 kat tgh eskelator
mcm yg korang bleh tngok kt gambar bawah nie


bukan nak dijadikan bahan ketawa
tp gurl yg drive kete 2
telah mencipta satu evolusi baru
yg mana kebanyakan kita dgr accident kat atas jalan
tp nie accident kete kat dalam shopping mall


yg x best dengarnye ade 2 org student masterskill
yg meninggal dlm accident 2
diorg g KB Mall 2 sbb nak cucuk duit yg mak bapak
diorg baru kirimkan


bukan la ape
saje nk membuka mata kita bahawa
kita tidak tahu bila kita akan mati
kita tgh syok2 bershopping kt Mall
tgh bergelak ketawa main boling ngan kwn2
tgh turun tangga eskelator pun bleh mati
mcm yg terjadi kat 2 student Masterskill 2


ayat common yg selalu kita dengar
yg datang dari mulut mak bapak kita:
"bawak keta 2 slow2 ckit, nnt accident."
"lintas jalan 2 tngok la kiri kanan, jalan sibuk skrg nie"

kita selalu ingat yg kita berisiko tinggi utk accident
bila kita ngah drive, duk tepi jalan
kita ingat bila kita duk dlm shopping mall
kitadah selamat dari benda2 tu sume
tp at last, kt atas eskelator pun kita bleh mati


ini bermakna kita harus sentiasa bersedia
x perlu tunggu kita sakit
x perlu tunggu Allah turunkan bala
baru kita nak bertaubat
Allah x kan bg 'hint' bila kita nak mati
sebaiknya kita sentiasa ingat bahawasanya
kita datang dari Allah dan kepada Allah jua kita pulang
oleh itu kita kena la sentiasa bersedia


post ini x bermaksud ape2
hanya utk memberi ingatan kpd
diri sendiri dan juga kawan2
kejadian di KB Mall baru2 ini
bkn sekadar berita hangat yg boleh disiarkan di dada2 akhbar
dan bukan juga isu yg boleh dibangkitkan dlm
permainan politik negara
tetapi juga satu peristiwa yg membuatkan
kita berfikir ape tauladan disebaliknya

-sekian-





No comments:

Post a Comment